Competenta

Executarea silita este procedura care are loc la solicitarea unui creditor si presupune punerea in executare a dispozitiilor cu caracter civil din titlurile executorii.

Titlurile executorii pot fi:

- titluri executorii nationale, constand in hotarari judecatoresti, hotarari arbitrale, inscrisuri autentice notariale, titluri de credit, alte inscrisuri carora legea le recunoaste puterea executorie;

- titluri executorii europene;

- titluri executorii internationale.

Titlurile executorii trebuie sa cuprinda dispozitii care sa se poata aduce la indeplinire prin executare silita.

Titlurile executorii pot fi depuse la executorul judecatoresc in vederea declansarii executarii silite fara alta formalitate prealabila, cu exceptia hotararilor judecatoresti ce trebuie sa fie legalizate.

Creanta ce se solicita a fi recuperata trebuie sa fie certa, lichida si exigibila.

Executarea silita se efectueaza prin modalitatile solicitate de creditor, legislatia permitand acestuia sa ceara executorului judecatoresc sa recurga, simultan ori succesiv, la toate modalitatile de executare prevazute de lege pana la realizarea drepturilor sale prevazute in titlul executoriu, inclusiv recuperarea cheltuielilor de executare.

La solicitarea debitorului, executorul judecatoresc va aplica, in conditiile legii, compensatia legala dintre creanta prevazuta in titlul a carei executare s-a cerut impotriva sa si creanta pe care o opune debitorul in baza unui alt titlu executoriu.

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor.

Detalii aici De acord